Analys: EM gruppspelet 2020 (Grupp A)

03.12.2019

Kvällen började med akorbatkonster och aningen propaganda likande PR inför nästa års mycket kritiserade EM format. Men när spektaklet väl hade slutat och den riktiga spänningen kommit igång och avlutats var vi ett steg närmare EM 2020.

EM lottningen för 2020 års mästerskap gick av stapeln i lördags kväll i det Bukarest (vilket är en av de 111 arrangörsstäder i nästa års nya EM-format) som de senaste veckorna mest varit i fokus för rasism skandaler på läktarna än för annat. En intressant lottning också med såklart lättare som svårare grupper. Det första som slår en när man ser lottningen är att det svåra i att sia exakt hur grupperna kommer gå när sista platsen INTE är klar än i 3 av 6 grupper. Totalt 12 lag ska göra upp om dem 3 resterande plasterna i grupp C, och E.

Men det är inte det ända man tänker på, eller vad sägs om ett Nederländerna tillbaka på sin rättmätiga nivå, ett Finland som skjuter in ny "luft" (klassificerat sig till sitt första mästerskap någonsin) eller ett Polen som söker revansch efter sina senaste misslyckanden i mästerskap. ELLER: Dödens grupp med Portugal, Frankrike och Tyskland (!).

Men även frågorna och dess eventuella svar hänger vajandes över turneringen kommande år. Allt som vanligt alltså när det kommer till Uefa. Ett nytt infört format med ett EM som ska spelas från Baku i öst till Dublin i Norr, och alla 111 städer där emellan. Svårt för logistiken, omöjligt för fansen. 

På planen finns också frågetecken: Hur kommer Tyskland spela i år efter att ha spelat bedrövligt i de senaste VM:et? Kommer de engelska landslaget att bring "It home"? Nu med ett otroligt starkt kval bakom sig utan en enda förlust. Vi det dock hur England brukar prestera i de stora mästerskapen, kommer pressen bli för stor? Hur kommer Sverige med Emil Forsberg, Robin Quaison och gänget tackla denna nya utmaningen och kommer Frankrikes superlag få sätta pricken över iet genom att följa upp 2018 års VM-guld med titeln: Europa Mästare. Likt myten leu black-white-arab under 2000-talets början.

Nu är det hursomhelst dags att sedda grupperna. Mycket nöje:

Grupp A:
Turkiet
Italien
Wales
Schweiz

Turkiet: 40% chans.

En bra grupp för Turkiet som får undvika de allra största nationerna. Landslaget har fått en nystart i kvalet och imponerande i en ganska svår kvalgrupp. Men det måste vara mycket som ska klicka för turkarna om man ska ta sig vidare från det här gruppspelet. Allting kan hända i en fotbollsmatch men realtiskt ska inte Turkiet slå Italien i en match över 90 minuter. Nyckelmatchen för turkarna kommer vara mot Schweiz som blir svåra konukurenter i kampen om andra platsen. Även Wales är tuffa. Går Turkiet vidare går de vidare som en av de 4 bästa grupptrorna och inte via direkt platserna.

Italien: 80%

Vi vet hela historia. Det var en förkrossad fotbollsnation som gick till söms den 13 november 2017 när man missade ett mästerskap för första gången någosin mot ett Sverige lett av Janne Anderson. Man floppade även i VM 2014 då man inte tog sig vidare från dödens grupp. Men man har en betydligt lättare lottning denna gången och det här nya italienska landslaget som kombinerbar ungdom med de rutinerade nyckelspelarna kommer ta sig vidare från gruppen som 1, i värsta fall 2. Allt annat än kvalificering måste ses som ett misslyckande. Förhoppningvis kan man också ta sig längre än till kvartsfinal vilket var slutdestinationen på föra EM äventyret.

Wales: 50%

wales kommer inte upprepa EM skrällen från 2016 när man skrälla sig fram till semifinal. Lett av två världsklass spelare i offensiven, Arron Ramsey och Gareth Bale, kan de skapa mardrömmar för sina motståndare. Båda två måste prestera på topp om de ska ha en chans att ta sig vidare.
Bra lottning som ändå består av tufft motstånd för Wales. Går inte vidare, men kan överraska.

Schweiz: 60%

Hur ska man värdera detta Schweiz? Å ena sidan ett jätte talanspäkat lag med kvalitetsspelare genom hela centralalinjen. Man har flera klass spelare runtom i Europas toppligor som är fundamentala för sina respektive lag. Samtidgt är det här ett Schweiziskt landslag som haft problem i mästerskap och inte rikigt fått ut de bästa resultaten. Förra VM blev det ju hemresa i åttondel efter 1-0 förlust mot Sverige. Men har givtvis nog med kvalite för att kvalificera sig vidare ur en jämn grupp. Ett stort plus är om man kan få Shedan Shaqira tillbaka till landslaget.

Går vidare: Italien och Schweiz

Fortsättning följer...