Analys av Champions league gruppspel säsongen 2017/18:Grupp A

27.08.2017

Champions League Lottningen för säsongen 2017/18 gick av stapeln för knappa 4 dagar sedan i det vackra Monaco. En intressant sådan också med såklart lättare som svårare grupper. Det första som slår en när man ser lottningen är att den intressanta trenden med ett Champions League gruppspel som alltmera liknar ett tvålagsrace i varje grupp mellan europas största giganter, inte finns på samma sätt som tidigare år.

Den här säsongen är grupperna istället jämnare och mer öppna.

Men det är inte det ända man tänker på, eller vad sägs om ett Manchester United och Liverpool tillbaka i deras rättmätiga turnering eller ett RB Leipzig som skjuter in ny "luft".

Men även frågorna och dess eventuella svar hänger vajandes över turneringen i år. Allt som vanligt alltså.

Hur kommer Barcelona att klara sig den här säsongen efter att laget spelar något av bedrövligaste spelet vi sett från katalanerna på länge?

Kommer de engelska lagen nu med hela 5 lag i turneringen (under Sevillas prenumeration på Europa League brukade ju vara La Liga som hade den där extra platsen) gå mer än en kvartsfinal, som vanligt? Ps. troligtvis inte.

Hur kommer RB Leipzig med Emil Forsberg i spetsen tackla den nya pressen och kommer PSG miljardprojekt äntligen få krönas med "den där jävla Champions"?

Nu är det hursomhelst dags att sedda grupperna. Mycket nöje:Den allra första gruppen innehåller, till Champions League, återvändande Manchester United, rutinerade Benfica, samt underdogsen i det här sammanhanget: Basel och CSKA Moskva.

Manchester United: Chans att gå vidare 90%:

Nytt år, nytt Manchester United. José Mourinho lagbygge den här säsongen ser uppriktig sagt intressant ut med väl genomförda nyförvärv i form av Romelu Lukaku och Nemanja Matić. Helt säkert att United tar sig vidare, om ett fiasko inte sker, konkurrensen i gruppen är helt enkelt inte tillräckligt stor även om det ska bli kul att se "the red Devils" gå upp mot Benfica som kommer ta uppgiften med största allvar (Lindelöf för ju då kanske spela mot sin gamla klubb). Ett annat plustecken är ju att Zlatan Ibrahimovic ansluter till laget efter skadan vilket förstås är superkul både för United fansen men också ur blågula ögon.

Benfica. Chans att gå vidare 75%:

Precis som jag nämnt tidigare börjar ju mästarligan alltmer i gruppspelet se ut som ett tvålagsrace och det är inget undantag i den här gruppen. Även om Benfica förstås inte är en av de största eller knappt där under det så är de i alla fall tillräckligt bra för att ta den där andra platsen med rätt så mycket marginal ner till trean. Om man ska analyser något så kallat hot så får det väl främst då bli Basel. Laget har varit med i många år nu, precis som Benfica. Dock är de inte i närheten sett till spelarmaterial, resurser med mera. Portugiserna blir klar tvåa.

Basel. Chans att gå vidare 60%:

Egentligen kan man på denna bara rätt och slätt sätt säga att Basel kommer ta tredje platsen och där med få spela i Europa League, och i slutänden är det jag tror men är verkligen en nöt att knäcka för sig. Om CSKA har en bra säsong kan de röra om i grytan, det kan de säkert. Men magkänslan, erfarenheten, historiken och det sunda förnuftet säger att de inte gör det. Får ändå kämpa mot ett hyggligt lag, och dubbel mötet mot ryssarna kommer lägga grunden för om de tar sig vidare eller ej.

CSKA Moskva. Chans att gå vidare 35%:

Svårt att säga att CSKA Moskva fick en svårgrupp det här året. Har ju aldrig riktig haft lätt med lottningen och är alltid det där laget som är bra men inte tillräckligt bra för någonting, "if you get the point". Går inte vidare.