6 tankar från PSG - Real och Juventus - Atletico Madrid

27.11.2019

Under tisdagkvällen spelades omgång 5 av Champions League gruppspelet och vi fick några tungviktsmöten mellan ovan nämnda lag. Här är 6 korta tankar efter kvällens supermatcher.

1. Reals bästa insatts under 2019 i Champions League.

Sett till motståndet var det här helt klart Real Madrid bästa prestation den här säsongen. Man kom in till matchen från en starkt 3-1 vinst i ligan mot tabell fyran Real Sociedad i helgen. Real var piskade att vinna denna match för att slippa ett drama i slutomgången mot Clube Bruce som redan visat att man kan ta poäng på Los Blancos. Men efter en ytterligare stark insats för Real Madrid där flera nyckelspelare kom dök upp till jobbet och leverade kan man sova med gott samvete efter att säkrat avangamng i slutspelet. 10 hetsiga minuter från PSG gjorde dock att poängdelningen inte blev riktigt så bra man hoppats på. Den positiva trenden avbryts i all fall inte och det verkar som om Zinedine Zidane återigen verkar fått bukt på detta Real Madrid.

2. Mbappe stärkte sina aktier ytterligare i den spanska hudstaden.

Han hamnade i målprokollet Kylian Mbappe, 19 år. Världsmästaren har länge ryktats vara på väg till Real Madrid och Zinadine Zidane har vid 2 tillfällen endast den senaste månaden förklarat sin kärlek för sin landsman. Mot Real var han ett av få offensiva hot denna tisdagsafton. Sergio Ramos lär var imponerad efter denna insatts, veteranen skämde inte ut sig men det var tydligt att han fick slita för att hänga med när Mbappe satte upp farten. Det ska bli spännande att se om Reals kan få lås den unga anfallaren i framtiden (priset lär inte vara billigt) men matchen igår försvagade precis inte hans chanser. Målet fick Mbappe med sig en kväll då han var ett av få hot för PSG problemfyllda anfall.

3.Benzemas återupprättelse.

I den 15 minuten var Karim Benzmea framme och smällde in 1-0 på Iscos retur efter att bollen åkte i stolpen. Man kan hävda det vara tur allt gärna man vill men vi kommer inte ifrån att det ofta är de bästa spelarna som lyckas söka sig till de rätta ytorna vid rätt tidpunkt. Det är svårt att säga att denna match för sig enskilt inneburit en återupprättelse för den vanligtvis hårt ansatta Benzema. Fotbollsexperter och Real fansen framförallt insåg inte vilket osjälvisk smäll han tog för laget i 8 års tid för att ge Real bästa möjligheterna att vinna genom att äta upp sit ego och göra plats åt Cristiano Ronaldo.

Om man ska plocka ut en match som Benzema gjort mål i sedan Cristiano Ronaldo lämnade Madrid är detta den viktigaste hittills. Ett Real som sökte återupprättelse efter förnedringen i första omgången mot PSG ,3-0, på bortaplan och som sagt sökte att säkra sin slutspels plats i vårens CL. Då, precis som i helgen (Och egentligen så länge han spelat i Real var sig det varit genom att osjälviskt öppna upp för sina medspelare eller genom att själv sätta bollen i nätet) klev Karim Benzema fram i det rätta ögonblicket. Inte bara med 1 mål utan 2.

4. Navas visade återigen varför Real gjorde fel som sålde honom.

Ett av de mer omdiskuterade besluten i Madrid lägret den senaste sommaren var beslutet att sälja Kelyor Navas. Den målvakt som vunnit 3 Champions League titlar, 1 La Liga titel och 4 VM i klubblags för detta Real. Inte bara var han en titellmäsigt framgångsrik målvakt utan också en fenomenal målvakt som allra oftast när han startade för Real under sina 5 år i klubben. Hittills har Real kämpat en hel del med Tibaout Courtious som långt ifrån imponerat sedan han anlände från Chelsea 2018. Han är förvisso på uppgång och kommer förhoppningsvis bli sitt gamla Chelsea jag (eller för den delen sitt Atletico jag) men än är han inte på samma klassnivå som den extremt underskattade costaricanen Navas är på.

5. Atletico saknar spets i offensiven.

På tal om Atletico. De spelade till sig en tuff förlust i Turin mot Cristiano Ronaldos Juventus. Det var en match som hade kunnat gå åt båda hållen, även om Juventus verkade vara aningen individuellt starkare. Om det inte vore för en magnifik Paulo Dybala frispark ur en omöjlig position skulle inte Juventus lyckats bennda upp Atletis kompakta förvar. Surt för Diego Simones mannar som återigen gav en hundraprocentig insats. Det verkar inte som att Atleti har spetsen i offensiven för att utmana om en finalplats i år trots den kollektiva styrkan. Det saknas ett tydlig världsklass offensivt vapen som kan kliva fram när matcher behöver avgöras och sätta in mål. Antoine Grizzman var en sån spelare man han är borta och Jao Felix försöker fortfarande anpassa sig till sin nya omgivning och är barra 18 år. Alvaro Morata har stark form för tillfället men han har visat sig vara alldeles för ojämn genom karriären och Diego Costa är lite past sin prime. Men man ska aldrig underskatta ett Diego Simones lag, och kanske kan de på nåogt viss dra sig långt i turneringen

6. CR7s tuffa tid fortsätter.

CR7 har en tuff tid. Det kan vi nog slå fast efter att han blev utbytt mot Milan i den 50 minuten och stormade ut från arenan. Visst har Juventus taggit till alla återgärder för att skydda världsstjärnan. Men det går bara att försvara sina stjärnspelarnas så länge de är just stjärnspelare. En åldrande Ronaldo som knappt har någon påverkan på matcher bortsett från sitt målgörande blir helt tandlös när han blir utan sitt målgörande. Inte heller hjälper det att det går så bra för Dybala och Gonzalez Hiugain som spelar fenomenalt tillsmans där speciellt Dybala har fått en skjuts senaste tiden. Det här just doesn't make any sense. Ronaldo ska tydligen varit skadad de dåliga matcher han spelat för att gå till landslaget och spelat fantastiskt där för att sedan komma tillbaka till Juvnetus och återigen, efter att blivit vilad på köttet mot atalanta i helgen, komma upp svagt mot Atletico som gjorde ett faktiskt jobb att isolera honom ur matchen. Ser ut att verka vara på väg ner i karriären tillslut, till och med Cristiano verkar alltså vara en människa. Tufft tid för portugisen som enligt rapporter också kommer förlora Balón D´or till Lionel Messi nästa vecka.